Verschillende soorten autokranen

Kranen hebben een lange geschiedenis als hoofdbestanddeel in de bouw, die al jaren teruggaat. Het was tijdens de industriële revolutie dat kranen een integraal onderdeel werden van de modernisering van de wereld, waarbij het handmatige katrolsysteem werd vervangen door een motor en een operator die hen voorafging. Tegenwoordig zijn erop bijna elk bouwproject verschillende soorten kranen te vinden, elk gespecialiseerd in zijn eigen specifieke taak. Doordat er zoveel aanbod is kan het lastig zijn om te weten wat elke kraan nou precies biedt en wat de verschillen zijn. In dit artikel worden verschillende kranen besproken zodat je weet als er staat autokraan te koop dat je goed uitzoekt of het de juiste soort is die je zoekt.

Mobiele kranen

Mobiele kranen zijn gemonteerd op rupsen of banden en bieden meer mobiliteit dan standaardkranen. Sommige mobiele kranen kunnen zelfs op de snelweg worden gereden. Hun vermogen om op bouwterreinen te navigeren en grote hoeveelheden gewicht te dragen, maakt mobiele kranen tot een zeer populaire toevoeging aan veel projecten. Er zijn verschillende soorten mobiele kranen, waaronder de dekkraan, rupskraan, drijvende kraan en een kraan voor ruw terrein.

Vaste kranen

Vaste kranen worden meestal op één locatie of plek bevestigd en de meeste moeten op de locatie van het project worden binnengebracht en geassembleerd. Wat vaste kranen missen aan mobiliteit, maken ze goed met het vermogen om zwaardere lasten te heffen en nog grotere hoogten te bereiken. Deze kraantypes worden op hun plaats gezet voor de duur van een project. Een voorbeeld van een vaste kraan is een burgkraan.

Bovenloopkraan

De bovenloopkraan, ook wel een brugkraan genoemd, wordt meestal aangetroffen in industriële omgevingen. De naam komt van het feit dat het lijkt op een brug die wordt ondersteund door twee stalen balken die over de werklast lopen, waarbij de heffing langs het bruggedeelte van de kraan beweegt. Er zijn twee subtypen bovenloopkranen: portaalkranen en zwenkkranen.

Het kiezen van de juiste kraan

Bij het kiezen van een juiste kraan is het verstandig om te kijken welke kraan je nodig hebt. Elke kraan is voor elk terrein weer anders. Voor elk terrein is het soort kraan weer anders. Het kiezen van de juiste kraan omvat het uitzoeken van het terrein van het project, de grootte van de projectlocatie, het weer en het gewicht van de materialen. Ook is het verstandig om rekening te houden met de lengte van het project als je een project gaat uitvoeren met de kraan. Want soms is het dan verstandiger om een kraan te huren. Zodra je al je specificaties hebt kan je bepalen welk type kraan je nodig hebt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *