Hardhout gebruiken tijdens het bouwen in uw tuin

Wanneer u van plan bent om iets van hout te gaan bouwen is het natuurlijk handig om te weten wat voor soort hout u hiervoor nodig heeft. Vaak heeft men een plan gemaakt voor het eindontwerp, of met welk doel iets gebouw gaat worden. Maar vergeet men nog wel eens om te na te denken over welk soort hout hier geschikt voor is. Er zijn namelijk veel verschillende soorten hout. Om te beginnen kan er een goed onderscheid gemaakt worden tussen zacht en hardhout. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat zachthout opeens heel flexibel is. Maar in de volksmond wordt het wel zachthout genoemd. Het grote voordeel van zachthout is dat het een stuk makkelijker te bewerken is. Denk maar aan simpel goedkoop hout wat je wel eens hebt gekocht voor een schoolproject of een surprise. Het functioneert heel goed en is ook makkelijk te bewerken. Wat hier bedoeld wordt met bewerken is dat het gemakkelijk gezaagd, geschuurd of bevestigd kan worden.

 

Duurzaamheidsklasse 

Bij hardhout is dat net even wat anders. Hardhout is zoals de naam al zegt een stuk harder. Vaak is hardhout afkomstig van loofbomen. Deze bomen kunnen erg oud worden maar groeien heel langzaam. Hierdoor liggen de nerven dicht bij elkaar. Hoe dichter nerven bij elkaar liggen, hoe harder het hout dan ook zal zijn in de praktijk. Het voordeel van hardhout is dat het heel erg lang mee gaat en daardoor ook duurzamer is. Vaak wordt hardhout gebruikt voor projecten buiten. Buiten krijgt hout met allerlei weersomstandigheden te maken, het is dus belangrijk dat het hout hier tegen bestand is. Vaak ligt hardhout in duurzaamheidsklasse 1 of 2. Dit betekent dat het wel 15-25 jaar mee kan gaan. Dit is natuurlijk super lang. Dit is dus ideaal als u een vlonder of een stevige schutting in de tuin wilt bouwen. 

 

Op maat bestellen

Ook wordt bij het gebruik van stevige houten palen vaak hardhout gebruikt. Dit is zoals hierboven al beschreven is wel wat lastiger te bewerken dan het zachthout, maar gaat na de bewerking een stuk langer mee. Dit is belangrijk als de fundering van houten palen is gemaakt. Wanneer u zelf in de tuin aan de slag wilt gaan met hardhout, maar nog wel een beetje opziet tegen het bewerken, kunt u hier gelukkig hulp voor vragen. Bijvoorbeeld bij PontMeyer zijn er veel opties met verschillende afmetingen hardhout. Ook kan het hier op maat besteld worden. U hoeft dan zelf met gemak stevig en duurzaam hardhout gebruiken zonder dat u het nadeel van de lastige bewerking heeft. Ideaal toch om bij uw volgende project te gebruiken! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.